na 30 květenství černého bezu budete potřebovat:
cca 1 kg cukru nebo jiného sladidla
lžíci kyseliny citronové
3 citrony (lze přihodit i pomeranč pro výraznější chuť)
1) Alfa omegou dnešního receptu jsou bezové květy, které by měly být plně rozvité (uzavřené kuličky nesbírat!). Žluté až nahnědlé kvítky jsou signálem, že je již na sběr pozdě a musíte si za a) najít lepší keř nebo b) počkat na příští rok.
2) Květy lehce, ale důkladně opláchněte a očistěte od malých broučků, mšic a od všeho, co v sirupu nechcete mít. Zároveň z nich ale zkuste úplně neomýt pyly.
3) Sežeňtě si velkou zavařovací sklenici, do které vhoďte květy zbavené nadbytečných stopek.
4) Květy jsme rozdělili do dvou sklenic a přidali kyselinu citronovou a cirka jeden a půl nakrájeného citronu do každé nádoby.
5) Uzavřené nádoby uložte do chladu a nechte je alespoň dva dny odpočinout. Když si tam pobudou déle, nic se nestane, výluh bude alespoň silnější.
6) Další den si svařtě přibližně 1 kg cukru v 1 litru vody.
7) Přidejte přeceděný výluh (cedit jde přes různá plátýnka, ale i přes tenký, nenošený šátek), který následně smíchejte se svařeným cukrem a vzniklý sirup chvilku povařte a nechte schladit do druhého dne.
9) Sirup můžete zavařit do zavařovacích sklenic, aby vydržel déle. My jsme ho rozlili do platových lahví, které uchováváme v ledničce.
Pokud budete sirup zkoušet, určitě mi pošlete fotky na instagram (@tervanickova), nebo mi alespoň dejte vědět v komentářích, jak se vám dílo povedlo. Dobrou chuť! <3
18 comments
Bezinku miluji a udělala jsi mi chutě, bohužel můj žaludek ji moc nemůže :)
ReplyDeleteSomethingbykate
Je, to mě mrzí. :( Plánuji ale i recept na levandulovou limonádu, to by šlo?:)
DeleteVypadá to skvěle. Určitě vyzkouším! :)
ReplyDeleteww.lifeordreamidiots.blogspot.cz
Jen do toho! :)
DeleteBezinkový sirup dělávala babička, úplně mě to vrátilo do dětství. Jistě chutnal i ten váš skvěle (a moc obdivuji, jak to máš pěkně nafocené!).
ReplyDeleteJe výborný, krásně to osvěží. :)
DeleteVčera jsme dělali ještě levandulový, tak se můžete brzy těšit na recept. <3
No tak to je paráda! Moc díky za návod, mám moc ráda tyhle domácí limonády :)
ReplyDeleteMaličkost! Brzy bude i návod na levandulový. <3
DeleteDřív jsme s mamkou hodně dělaly a babička jí dělá do teď :) Já už si ji ale dávám jen vyjímečně a to jsem ji jako malá fakt zbožňovala. Přestala jsem ji pít kvůli cukru, vyřadila jsem všechny šťávy. Ale když jsme u babi a zrovna ji má udělanou, skleničku si dám, ale celá láhev by se u mě akorát zkazila :D
ReplyDeleteWantBeFitM
Jo, ten cukr mě tam také štve, ale snažím se toho nepít hektolitry. :D
Deleteaj my si ju doma robíme je to naozaj výborné :)
ReplyDeleteleekralovaa
Domácí limonády jsou strašně super. Bohužel jsem zatím ani jednu neudělala. Nějak se mi nechce hledat potřebné ingredience😅😅. Ale vždy si je v létě objednávám. Teď mám ráda rakytníkovou. Líbí se mi ta oranžová zařivá barva a účinky rakytínku. Budeš dělat ještě nějakou jinou?
ReplyDeleteVerča ze Ztracena v Praze I NOVÉ RE-LOADED PALETKY OD MAKE-UP REVOLUTION
My jsme přikupovali jen tu kyselinu. :)
DeleteRakytník vůbec nemusím. :( Už je hotová levandulová! <3
Levandulová? Tak to je paráda😱. Tu jsem asi nikdy neměla.
DeleteJá bych právě musela ještě shánět bez😅. Ale jo, někdy se na to vrhnu. A budu si dělat "koktejly"😁
Tak přesně takový návod jsem potřebovala :) Zrovna před pár dny jsem si říkala, že bych vyzkoušela domácí bezovou limonádu :) Takže pro mě skvělá inspirace :)
ReplyDeleteTo mám radost! :)
DeleteTy jo, to bych ráda vyzkoušela. Ale fakt netuším, kde bych tu kolem sehnala bez. Pošlu odkaz našim, ti to určitě prubnou ☺️
ReplyDeleteTeď už bude myslím všechen odkvetlý. :-/ Ale jinak roste na každém rohu! :)
DeleteDěkuji za každý komentář!