Víkend na cestách // Weekend trips

30.7.18

Je pondělí večer, právě jsem dojedla večeři a uvědomila si, že půlka mého pobytu v Chesteru je už za mnou. Sedím v mé veliké posteli a přemýšlím, jak uvést tento článek. Plánování se vydařilo. Víkend jsem celý strávila cestováním po Anglii a objevováním dosud mnou neprozkoumaných destinací. V sobotu jsem se švýcarkami zamířila do Liverpoolu, domova Beatles a v neděli jsme s českými kamarádkami navštívily Llandudno ve Wales.



Hned po snídani jsem sbalila deštník a svých pár švestek a vydala se podle Google map na vlakové nádraží, kde jsem se sešla se švýcarkami. Nasedly jsme na vlak směr Liverpool a těšily se na nové zážitky. V Liverpoolu jsme vystoupily na hlavním nádraží a na přivítanou hned zmokly. Zamířily jsme do centra města a kochaly se výlohami značkových obchodů. Pršelo asi pět minut a počasí se změnilo k nepoznání. Schovaly jsme deštníky a vydaly se směrem k přístavu. Přístav byl krásný a přelidněný. Odehrávala se tam nějaká akce, asi závody lodí. Procházely jsme všechna zákoutí, obchody se suvenýry a sem tam jsme si přečetly nabídky restaurací, protože nám začínalo kručet v břiše. Zavítaly jsme do jedné z restaurací v přístavu a daly si oběd.


Po obědě jsem vyfotily pár fotek, prošly další části města a dohodly se, že místo muzea Beatles navštívíme katedrálu, která měla vstupné free. :-) 



Po katedrále jsme se propletly liverpoolskými uličkami zpět do centra města. Cestou jsme potkávaly extravagantně nalíčené muže i ženy s duhovými vlaječkami, kteří se účastnili pride pochodu, na který jsme (díky bohu?) nikde nenarazily. Poseděly jsme v jedné z kaváren a jely zpět domů. 

V neděli ráno v Chesteru pršelo a bylo chladno. Na zpříjemnění dne jsme si s Kristýnou uvařily ovesnou kaši s banánem a borůvkami. Skvělá snídaně! 
Po několika kontrolách všech známých i neznámých stránek na počasí jsme se rozhodly, že výlet do deštivého Wales podnikneme, protože na den bez deště v Anglii a zejména ve Wales bychom čekaly hodně dlouho. Popadla jsem baťůžek a softshellovou bundu a tentokrát bez navigace jsme za deště vyšly na nádraží. Ne, deštník mi nechyběl, protože byl rovnou v batohu, ze kterého jsem se ho naučila nevyndavat, pokud to není nutné, když potřebuje vysušit. Cestou jsme se asi třikrát ztratily i přes to, že jsme obě znaly cestu. A tak jsme zaply Google maps. 



Na nádraží jsme se sešly s Verčou - ségrou Kristýny a zamířily směrem do Llandudna. Cestou jsme jedly, přesedaly na druhý spoj a hlavně viděly racka, který drze ukradl balíček chipsů, do kterého se s chutí na nádraží pustil.


V Llandudnu jsme se procházely podél pláže a došly až na molo, kde byla spousta stánků s jídlem, suvenýry a vším, co si dokážete představit. Sedly jsme si na lavičku, snědly svačinu, vyfotily pár fotek na instagram a naplánovaly výlet "tramvají" na horu Great Orme. Chvílemi vysvitlo i sluníčko!





Lanovkou jsme vyjely na nejvyšší místo hory s krásným výhledem. Prošly jsme turistické trasy, kochaly se výhledem a nestačily se divit, jak ryhcle se dokáže měnit počasí. Na hoře foukal vítr, ale nepršelo, takže počasí na náš hike bylo ideální. 


Tramvaj mi připomínala lanovku v Salzburku na hrad, nebo v Praze na Petřín, akorát v trošku starším provedení. Zajímavostí je, že poprvé vyjela v roce 18něco a od té doby jezdí stále ta samá. Má celkem tři stanice. Spodní, poté mezistanici, kde se dá vystoupit, nebo přesednout na další tramvaj, která vás vyveze až do nejvyšší stanice, ze které můžete jako my sejít zpět do té mezistanice a dojet dolů už jen jednu zastávku.




Cestou jsme se snažily vyhnout kozím bobkům, které pokrývaly snad celý povrch hory. Podivuhodné bylo zejména to, že jsme spatřily jen ovce


Nachodily jsme přes 12 000 kroků a vyfotily podobné množství fotek. Před cestou zpět jsme prošly pár obchodů, nakoupily v Marks&Spencer a hladové a  vyčerpané jsme nasedly do vlaku zpět do Chesteru.

Jaký byl váš víkend?




Post a Comment

Děkuji za každý komentář!