Rhineland // Porýní

23.5.19

Ahoj! Po delší době se opět hlásím s kratším cestopisem. Pár dní po návratu ze Spojených arabských emirátů na mě čekal školní poznávací zájezd do německého Porýní. Od prváku s naší německy mluvící třídou na gymnáziu pravidelně navštěvujeme německé a rakouské turistické destinace. Procestovali jsme Berlín, Salzburg, Orlí hnízdo a nádherné Královské jezero-Königssee v Bavorsku.








První den ráno jsme rozlámaní přijeli do Kolína nad Rýnem, čtvrtého největšího města v Německu. Prohlédli jsme si kolínskou dominantu - Kölner Dom (druhou nejvyšší katedrálu na světě a největší gotickou stavba v Německu, ve které se mimo jiné nachází schránka s domnělými pozůstatky tří Svatých králů). Krátce jsme prošli centrum města, které je umístěno v těsné blízkosti řeky Rýn. Ochutnali jsme zdejší koblihy a přejeli na do nedalekého Bonnu, bývalého hlavního města BRD, rodiště Ludwiga van Beethovena. 

V Bonnu byla k naší smůle většina památek (například Bonn Minister) zavřená, proto po procházce kolem památek města potěšil kratší rozchod, při kterém naše holčičí pětka vyhledala jednu z malebných kaváren. 



Další zastávkou byl most u Remagenu - místo, kde 7.3.1945 překročila americká armáda Rýn.


V podvečer jsme navštívili proslulé poutní místo Maria Laach. Bazilika, která je mistrovským dílem románské architektury, se nachází u Laachského jezera, které se vytvořilo v kráteru vyhaslé sopky. 


Po snídani jsme druhý den vyrazili do města Mohuč. Poté nás čeká jízda parníkem proti proudu řeky Rýn. Z paluby parníku bylo možné zhlédnout nejhezčí partie údolí Rheintal - např. skalní ostroh Loreley, hrady Gutenfels, Schönburg, Pfalz, Stahleck. Odpoledne jsme už unavení nasedli do autobusu a jeli domů.

2 comments

  1. To je skvělé, že když se učíte německy, tak máte pravidelně možnost si němčinu procvičit i formou podobných exkurzí! Navíc to musel být určitě hezký výlet. Bazilika i Kolín mě z fotek velmi zaujaly. :)

    ReplyDelete

Děkuji za každý komentář!