Chester, Velká Británie

The school - English in Chester

27.7.18

Je pátek odpoledne, čekám na večeři, ke ketré nebude nic jiného, než burrito a vzhledem k vaším dotazům jsem se rozhodla, že se pokusím trošku popsat, jak to chodí na naší škole. Jsem na škole s kurzy angličtiny pro všechny od šestnácti let. Pro teenagery škola nabízí letní kurzy, které jsou na podobné bázi, jako ty naše, ale v jiné budově - University of Chester, která se nachází přes most za řekou Dee. Já navštěvuji všeobecný kurz angličtiny od 16 do 25let na English in Chester, která je cirka 6 minut chůze vzdálená od domu mojí host family.



Tuto instituci navštěvuji pouze ve všechní dny, takže mám volný víkend, kdy mám čas na výlety po Anglii, relax nebo na prozkoumávání nejen okolí Chesteru, ale i obchodů, jupí.

Každý má svoji třídu, do které byl přiřazen dle úrovně angličtiny. Já podle výsledků grammar, speaking, writing a listening testů, které jsme dělali první den školy patřím do skupiny Pre-Intermediate a mám úroveň B2+. Ve třídě nás je přibližně deset, ale počet se mění každým týdnem podle toho, kolik přijede nových studentů a kolik spolužáků nás opustí. Každá třída také spadá pod jednoho "třídního učitele", kterým je v mém případě Gillian, a druhého učitele - Patsy. Obě to jsou milé starší dámy, s kterými je o srandu a dobrou výuku postaráno.



Každý den začíná výuka v 9:30, kdy přichází učitel do třídy s otázkou "How are you?". Následuje krátké konverzování o tom, jak se máme a co zajímavého jsme dělali včera večer, protože údajně všichni tváříme "very tired". Průběh hodiny je pokaždé jiný, ale vždy je hodina založená hlavně na konverzaci a gramatice. Pracujeme s učebnicí, kterou jsem obdrželi od školy. Používáme také náhodné kopie od učitelů. Hodina často začíná hrou, při které pracujeme ve dvojicích a konverzujeme. Každý den máme jiné téma - jak gramatické, tak téma na konverzaci. Včera jsme například probírali podmínková souvětí a bavili jsme se o počasí. Podle téma konverzace se odvíjí také slovní zásoba lekcí, která se většinou testuje průběžně v týdnu. Cvičení z učebnic vždy děláme ve dvojicích, abychom byli nuceni komunikovat. Řešení a naše názory a připomínky k tématu diskutujeme společně jako třída. První hodina trvá hodinu a půl a následuje 30 minutová pauza na svačinu.


Výuka pokračuje druhou hodinou, začínající v 11:30 a vedenou pod skvělou učitelkou Patsy. Trvá opět hodinu a půl a je zaměřena na výslovnost, čtení, slovíčka a konverzaci - skills. Opět pracujeme s učebnicí a kopiemi. Občas také chodíme do počítačové místnosti, kde máme přístup k online cvičením z učebnice, kde si každý může vybrat, co je třeba více procvičit. Často také dostáváme domácí úkoly, abychom měli co dělat i přes víkend. :-) Hodina končí v 13:00, kdy začíná 75 minutová přestávka na oběd. 

Na oběd chodíme do města, nebo si na školní zahrádce sníme připravené jídlo z předchozího dne.



Obědem náš den zdaleka nekončí. Kromě pátku, kdy je všechno více uvolněné a odpočinkové, máme každý den ještě odpolední hodiny, tzv. "afternoon classes". Na odpoledních hodinách nejsme se svou třídou a nemáme své dopolední učitele. Jsme rozděleni podle zájmů, které jsme si navolili první den podle priorit. Třída je mix studentů ze všech jazykových úrovní, tříd a často i kurzů. Pokud máme hodinu zaměřenou na slovní zásobu, je systém rozdělený na nižší a vyšší stupeň. Výuka končí v 15:45.








Po výuce máme dvě možnosti. Vyrazit na cestu domů, do města na kafe/smoothie/dort/nákupy nebo se účastnit odpoledních aktivit pořádaných školou.

Škola nabízí volný přístup k wifi, zahrádku, self-access centre - místnost, kam můžeme zajít ve volném čase a studovat, bohatý social program, skvělou příležitost se seznámit s lidmi z cizích zemí a kultur a spoustu jiných benefitů, které najdete na wbových stránkách https://www.english-in-chester.co.uk



Přidávám video, kde se dozvíte něco o škole a mém kurzu. Mějte se!

1 comment

  1. Je fakt, že na internetu je toho spousta. :) Taky občas s dětmi na něco koukáme. Ale ony ještě k tomu všemu navštěvují kroužek angličtiny pro děti. Přeci jen mi přijde, že osobní kontakt nic nenahradí. Chodí tam někdy od čtyř let a teď už i některá videa chápou bez toho, abych to zastavoval. Prostě ten pokrok tam je vidět. :) Věřím, že ve škole budou mít náskok. :)

    ReplyDelete

Děkuji za každý komentář!