DUBAI #1

29.4.19

Po návštěve Abú Dhabí jsme autobusem přejeli do Dubaje. Ubytovali jsme se ve čtyřhvězdičkovém hotelu v ochodní čtvrti Deira. Hned po vynikající snídani jsme se v pátek ráno vydali za poznáním moderní tváře Dubaje. Projeli jsme luxusní rezidenční čtvrť Jumeirah Beach, kde mají vily slavné osobnosti, jako například David Beckham, který vilu dostal zadarmo. Do pár let byla čtvrť obsazena dalšími celebritami. To jsou marketingové tahy, že? Vystoupili jsme u uměle vytvořeného zálivu Dubai Marina s moderními architektonickými skvosty.










Zavítali jsme na Palm Jumeirah, lidskou prací vybudovaný rezidenční ostrov ve tvaru palmy, pár minut pózovali na pláži před hotelem Atlantis a nevěřili svým očím. Mimo jiné jsme se pěkně potili, protože nám v Dubaji přitopili na krásných 38°C!






Vyfotili jsme si další ikonický hotel Burj Al Arab a navštívili jsme známé obchodní centrum Mall of the Emirates, kde jsme nahlédli do Ski Dubai, prvního halového lyžařského centra na Blízkém Východě.



Při návštěvě Dubai Mallu - největšího obchodního centra na světě jsme vystoupali rychlovýtahy až na nejvyšší budovu světa Burj Khalifu. Do 124. patra jsme vyjeli za minutu. Kochali jsme se neskutečným výhledem na moderní město plné mrakodrapů, fontán, silničních sítí a všeho nej, které obklopuje rozsáhlá poušť. Do 125. patra jsme už vyšli po schodech. O nejvyšší budově světa mám připravený samostatný článek plný zajímavostí, na který se můžete těšit v dohledné době! <3

Součástí programu byla i Dubajská fontána - představení plné vodních efektů a hudby, kterou jsme spatřili pouze z vrchu Burh Chalífy. I tak to byla zajímavá podívaná!



Dalším zajímavým spotem, který určitě stojí za návštěvu (obzvlásť, pokud jste milovníky kýčovitých věcí) je Miracle Garden. V této uměle vytvořené zahradě můžete obdivovat díla dubajských zahradníků vytvořené z milionů květin. My jsme navštívili tuto atrakci na poslední chvíli, protože v Dubaji už bylo velké vedro a spousta květin měla nejlepší čas už za sebou. I tak to byla krásná podívaná!



Den stále nekončil a my jsme se po krátkém odpočinku v hotelu vypravili na večerní plavbu domorodou lodí dhow po Dubajském zálivu kolem osvětlených památek, trhů, budov bank a paláců. Na lodi jsme si vychutnali večeři a shlédli zábavné představení.


Jako obvykle připisuji pár faktů.:

1. Burj Al Arab je jediný šesti hvězdičkový hotel na světě, který má i svůj vlastní heliport, na kterém se hrála například významná tenisová utkání.

2. Burj Al Arab měří 321 metrů a je postaven na umělém ostrově. Jeho výstavba stála 8 miliard USD.

3. V Dubaji se v roce 1966 našlo první ložisko ropy a bylo pouze injekcí pro rozvoj ekonomiky.

4. Díky schopnému vladaři - šejkovi Rašídovi Dubaj vzkvétá a ropa představuje pouze 3 % HDP.

5. Šejk Rašíd vybudoval toto proslulé město doslova na písku. Když chtěl postavit obchodní centrum mimo město v poušti, ostatní si klepali na hlavu. Za pár let zde bylo centrum Dubaje.

6. Dubajské letiště je jedno z největších na světě a bohužel leží v centru města. V budoucnu se má celé zbourat a přesunout na okraj města kvůli ekonomickým důvodům - mohly by se prodat drahé pozemky.

7. Pro občany emirátů platí doživotní péče zdarma.

8. Pokud chcete podnikat v Dubaji, musíte si najít sponzora (= občana emirátů). Váš sponzor poté pobírá 51 % zisku a vy pouze 49 %.

9. V emirátech nelze nabýt občanství. Původním občanem se stanete pouze, když se narodíte na území emirátů, nebo se přiženíte do jedné z rodin.

10. V Dubaji jezdí metro bez řidiče. Místní metrem nejezdí, jelikož je to pro ně "socka". Metro slouží pouze pro návštěvníky města a přistěhovalce.


13 comments

  1. Nádherné fotky hned jsem si vzpoměl na mou návštěvu této pro mě v mnohém zvláštní země kterou jsem měl možnost navštívit před třemi lety. Téhda jsem o tom samozdřejmě také napsal na svuj blog na který tě tímto také vítám na schlédnutí oněch pár fotografii z jiného konce hledáčku fotoaparátu. Dubaj nejvišší budova světa

    ijacek.007

    ReplyDelete
  2. To je neskutečná, hrozně zvláštní země. Netušila jsem, že Dubaj, tak jak ji známe dnes, ještě před 50 lety prakticky neexistovala. Díky za rozšíření obzorů.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z těchto faktů mi šla hlava kolem! Docela mě i mrzelo, že jsem se to nikdy nedozvěděla z reklamních videí našich ytberů, ale tak co, vlastní poznatky jsou ještě lepší!
      Nemáš za co. <3

      Delete
  3. To je jedním slovem nádhera! Závidím! :)))

    ReplyDelete
  4. Nádherné fotky, Dubaj vyzerá krásne. V podstate je to mesto na púšti.
    V dobrom závidím, že si tam bola a páčilo sa ti :)
    Veja
    https://chillminute.blogspot.com

    ReplyDelete

Děkuji za každý komentář!