ABU DHABI

23.4.19

Po snídani v hotelu jsme se vypravili do Abú Dhabí, hlavního města nejen stejnojmenného emirátu, ale celých SAE. Naší první zastávkou byla mešita šejka Zayeda, jedna z největších mešit na světě. Celí zahalení jsme obdivovali tuto impozantní stavbu plnou zdobených lustrů a stěn, trošku připomíná Tádž Mahal.

Do centra Abú Dhabí jsme projížděli kolem palácových čtvrtí, které obydlují příslušníci královských rodin bohatých šejků. Na oběd jsme zastavili ve velkém nákupním centru, které nabízí nepřeberné množství všech možných potravin, které ale většinou najdete i u nás!

Po jídle, bloudění v supermarketu a hledání tradiční velbloudí čokolády, byla v plánu tzv. Heritage Village, kde jsme se seznámili s tradičními řemesly a životem v této donedávna chudé zemi před zahájením těžby ropy. S sebou jsme si odnesli krásné panoramatické fotky a nové kašmírové šály!




Dále jsme obdivovali královský palác, a pohádkový hotel Emirates Palace, který od začátku do konce měří jeden kilometr!



Následoval přejezd k nádhernému architektonickému skvostu, který byl otevřen v roce 2018 - muzeu Louvre Abú Dhabí, postavenému nad mořskou hladinou. 



Opět přidávám pár zajímavostí. 

1. Denní produkce ropy Abú Dhabí je 1,9 milionů barelů. 

2. Stejně jako v jiných emirátech je zde prohibice, proto není radno pít alkohol na veřejnosti.

3. Žena zde neměla téměř žádná práva. Například při rozvodu byl brán zřetel především na názor muže a žena většinou o všechno přišla. Jediné, co jí zůstalo bylo zlato, které nosila neustále na sobě. Takové zlato dostává žena při svatbě a je to její "banka" v případě nouze. Ve městě je pouze jedna mešita pro ženy. 

4. Ve SAE je stále zvykem, že sňatky dohadují rodiče. V dnešní době ale už i se souhlasem dětí. 

5. Muži nosí kandůru - dlouhý oblek bez límce, většinou bílé barvy. V zimě můžete vidět různé odstíny béžové, ale bílá barva je především z praktických důvodů. Na hlavě mají gafíu - bílou čepičku a gutru - šátek. Na gafíe a gutře nosí položený agal - černý kroužek z vlny. Součástí obleku je i volný černý nebo béžový plášť, nazývaný bišt. 

6. Ženy dříve nosily i barevné oblečení. Od 30. let 20. století se řídí módou a nosí barvy černé. Na hlavě mají černý kus látky, třeba z bavlny nebo hedvábí, kterému se říká šejla. Abája je černý oděv přes oblečení, který je výrazem cudnosti a anonymity a také podléhá módním trendům. V obchodech byla velká nabídka oděvů s krajkami, flitry a různými výšivkami. 

7. Místní si velmi potrpí na parfémech, které prodávají doslova na každém rohu. Muži si parfémují střapec na košili - tatbuš. Každé námi navšívené obchodní centrum mělo svou specifickou vůni, díky kombinaci různých kadidel a parfémů.

8. Většina obyvatel byla při vzniku emirátů negramotná.

9. Některé starší ženy stále nosí kožené masky přes obličej, které slouží jako ochrana kůže proti slunci a prachu.

8 comments

  1. Dokonalé fotky! Muselo tam být krásně, také bych se tam někdy ráda podívala :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju moc, byl to jeden z mých největších životních zážitků! :)

      Delete
  2. Panebože to je nádhera. Asi bych se rozplynula u tý mešity. Jak je zářivá a bílá, to je super! 3. bod je v dnešní době na naše poměry hodně smutný, ale musím říct, že mě pobavila představa mne v takové situaci, jelikož já zlato miluju a myslím si, že by mi rozhodně nedělalo problém být ověšená od hlavy k patě. Co mě ale hodně překvapilo je 8. bod, těžce uvěřielné, když teď člověk vidí jaké obrovské mrakodrapy tam jsou a jaká města tam tak rychle vyrostla. Z Dubai se mi až hlava točila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byla to pastva pro oči!
      Ano, to máš pravdu, ale já bych si v tom možná malička připadala jako rytíř v brnění. :D
      Neuvěřitelné je slabé slovo, Emiráty vznikly v roce 1971. V té době byla v Abú Dhabí a Dubaji jen poušť, pár velbloudů a chatrčí z palmových listů. Tato změna trvala necelých 60 let.!

      Delete
  3. Tak toto sú naozaj nádherné fotografie! <3 Veľmi sa mi páčia zaujímavosti o krajine a musím povedať, že o mnohých som ani nevedela. Najviac ma zaujal tretí bod, hoci práva žien v týchto krajinách sú strašné...
    Veľmi pekný článok :)
    NORALIC

    ReplyDelete
  4. Kristovanoho, 1 kilometr to má? To si dělají prdel, ne? Proboha, tomu vůbec nemůžu uvěřit 😲!

    Musím říct, že bych se tam asi chtěla někdy juknout. Vypadá to tam hrozně upraveně a to bych chtěla vidět na vlastní oči.

    A do té vody se dát taky jít koupat, ne? Jak je tam ta svažitá pláž? Nevidím tam nikoho, tak si nejsem jistá.

    P.S.: Doporučuju text dávat do bloku nebo doprava. Text na střed je hrozně nepříjemnej ke čtení😖.

    Verča ze Ztracena v Praze

    ReplyDelete
    Replies
    1. Přesně tak, celé Emiráty byly mimo moje chápání! :D
      Určitě můžu doporučit! Abú Dhabí se mi upřímně líbilo víc, než třeba Dubaj, která je na mě moc moc, moc živá, vysoká a rušná. Toto město je poklidnější a velmi pěkné. :)
      Do vody se jít dá, ale spíše někde jinde. Třeba my jsme se první dva dny koupali v emirátu Šárdžá přímo v hotelovém resortu a musím potvrdit, že je voda moc příjemná a krásně teplá! Tyto fotky jsou ale pořízeny z Heritage Village (což se dá pro nás Čechy přeložit třeba jako skanzen, ale upřímně, kam se hrabe nějaká Heritage Village na naše skanzeny..), takže tato pláž byla součástí této uměle vytvořené staré vesničky, kam si Vietnamci chodili fotit napodobeniny starých domů jako pominutí. :D
      Dobře, napravím to, moc děkuji za upozornění. <3

      Delete

Děkuji za každý komentář!