100 % BIO, ECO, VEGAN & ZERO WASTE?

16.3.19


V posledních několika letech se rozrostl trend žít bio, eko, bez odpadu, bez cukru, bez masa, bez lepku, bez mléka, sacharidů, tuků a celkově bez všeho, co vás napadne. Třeba bez života? Na začátek bych ráda uvedla, že jsem určitě jsem pro, aby se snížila spotřeba plastů, masa a odpadu.. Sama sleduji a podporuji například Greenpeace, snažím se omezovat používání plastů, konzumaci masa a občas i kravské mléko nahrazuji například sójovým. Fandím veganům a všem, co jsou na cestě za zdravým já, ale i organizacím, které se snaží o změnu životního prostředí a propagují tento životní styl! Sama doufám, že se to dostane do povědomí co nejvíce lidí a všem nám dojde, že planeta je jen jedna a jen jen na nás, v jakém stavu ji chceme mít.

// Over the past few years, there has been a trend to live bio, eco, zero waste, sugar free, without meat, gluten free, dairy free, without carbohydrates, fat, and without everything that you can imagine. Maybe without life? To begin with, I would like to say that I like the idea of reducing the consumption of plastics, meat and waste. I support all of you who are trying to live healthy and i support organizations that seek to change the environment and promote this lifestyle too. I hope that many more people become aware of it, and all of us realize that the planet is just one and it's only up to us in what state we want it to be.


Obdivuji všechny ty, kteří úspěšně žijí zero waste , bio nebo eko. Protože tenhle článek je právě o tom, že mně se to i přes všechno snažení nedaří na 100 %. Ale když se chce, tak jde všechno, tak kde je ten problém? Největším mojí překážkou je asi lenost a možná i selský rozum (opravdu jen možná). Žiji v malém městě, kde není nic jako bezobalový obchod, který dnes najdete ve většině větších měst (díky, za to!). Většinu potravin si nakupuji v normálních obchodech. Při nákupu zeleniny a ovoce nepoužívám plastové pytlíky, nosím svoji plátěnou tašku na nákup, vyhledávám produkty v bio kvalitě, ale jogurt si kvůli plastovému kelímku zkrátka neodepřu. Proto já zero waste nikdy nebudu. Neomezuji se v oblíbeném jídle či produktu kvůli plastovému obalu. 

// I admire all those who live successfully zero waste, bio or eco. Because this article is just about the fact that I do not succeed at 100%. But everything's possible, if you really want it, so where's the problem? The biggest obstacle is probably my laziness and maybe sense. I live in a small town so there's nothing like an unpacked store that is now located in larger cities (thanks for that!). I do most of the shopping in normal stores. I don't use plastic bags for vegetables and fruits, I carry my own fabric bag for purchase, I prefer bio-quality products, but I buy my fav yogurt despite it has a plastic cup. That's why I'll never be zero waste. I don't limit myself from a favorite food or product just because of the plastic packaging.


Odmalička mě doma učili třídit, nemít PET lahev na jedno použití, neplýtvat vodou ani jídlem, nepoužívat brčka a všechno zužitkovat, jak se dá. Všechny igelitové sáčky se u nás několikrát otočí, než skončí v plastech. Sama používám bambusový kartáček, látkové odličovací ubrousky, skleněnou láhev na pití do školy a jedno brčko z tvrdého plastu, které používám stále do kola. Myslím si, že každý by měl svým snažením přispět tak, jak umí, protože je to to nejmenší, co může pro naši budoucnost a životní prostředí bez problému udělat. 

// I was taught at home, not to use a PET bottle just for once, waste water or food, not to take straws, and to use everything as much as I can. All plastic bags are turned several times before they finish in plastic. I use a bamboo toothbrush, cloth make-up cleaners, a glass drinking bottle for school and I have one hard plastic straw that I use all the time. I think that everyone should do the best they can because it is the least they are able to do for our future and the environment.


K veganům, vegetariánům, cukr a gluten free stravě se vyjádřím jen krátce. Moc dobře vím, že v dnešní době je spousta nemocí a zdravotních potíží, které upravují, co člověk jíst může a co by neměl. Chtěla bych se zaměřit jen na výstřelky dnešní generace (ano, právě mluvím i o sobě), která jde od extrému do extrému. Před všemi vymoženostmi dnešní doby se jedlo jednoduše a zdravě. Lidé neznali polotovary, průmyslově zpracované, přeslazené a tučné potraviny. Snědli, co si sklidili na poli, upekli buchtu z domácích vajec, utrhli si jablko na stromě, měli dostatek pohybu a bylo jim fajn. Dnes se i díky vlivu sociálních sítí a reklam dostává do módy jíst podle knížek, plánů a ne podle svého těla a rozumu. Lidé si libují ve všem, co je raw, paleo a low carb. 

// I'll comment on the vegans, vegetarians, sugar and gluten free diet only briefly. I know that nowadays there are a lot of diseases and health problems that regulate what one can eat and what not. I just want to focus on the habits of today's generation (yes, I'm talking about myself) that goes from extreme to extreme. Before all the modern conveniences of today, food was simple and healthy. People didn't know semi-finished products, industrially processed, sweetened and fatty foods. They ate what they had harvested in the field, baked a bun with eggs, picked up an apple on a tree, had enough exercise, and were fine. Nowadays, thanks to the influence of social networks and advertisements, we eat according to books, plans and not according to our body and. People love everything that is raw, paleo and low carb.



Nerada bych, aby to vyznělo špatně, protože i já jsem jedna z těch, kteří si kupují Alpro sójové jogurty, tempehy, tofu, těstoviny z červené čočky, chia, všechny možné bezlepkové mouky, avokáda a xy dalších předražených věcí. S nadšením objevuji nové recepty bez cukru, s nízkým obsahem sacharidů a kolikrát bez masa. Moc ráda bych začala jíst i cukr free, protože ne všechny extrémy jsou špatné! Pouze bych ráda zmínila, že není důležité se řídit trendy dnešní doby a stravovacím plánem, nýbrž dobře se cítit ve svém těle, jíst s rozumem a mírou, nic nepřehánět a občas se jít proběhnout. Nepřežírat se, ani nehladovět. Nevnímat jídlo jen přes kalorie a makra. Myslet na kvalitu jídla, co přijímáme. A dopřát si ten dort, který na vás v kavárně tak hezky a neúprosně volá, ať ho sníte. Zkrátka, méně nad vším přemýšlejte, více žijte a buďte v pohodě! <3 

// I wouldn't like it to sound bad because I'm one of those who buy Alpro soy yogurt, tofu, red lentil pasta, chia, all possible gluten-free flour, avocado and xy other overpriced things. I am excited to discover new sugar-free, low-carbohydrate, and meatless recipes. I'd love to start eating free sugar, because not all extremes are bad! I just would like to mention that it is not important to follow the trends of today and the eating plan, but to feel well in your body, eat with reason and peace, do not overdo it and occasionally run. Don't evereat or starve. Don't perceive food only through calories and macros. Think of the quality of food you accept. And eat the cake that calls you so nicely and inexorably at the cafe to eat it. In short, think less of everything, live more and be fine! <3

all images are taken from Pinterest

Jaký je váš názor? Jste vegan, vegetarián, zero waste nebo cukr free?  
// What's your opinion ? Are you vegan, vegetarian, zero waste or sugar free?


10 comments

  1. Kupříkladu zrovna to Alpro mléko není z těch nejlepších produktů. :D Ale chápu, co se snažíš říct. A upřímně, jasně, že nejde vše, ale o tom to je, o té cestě a o snaze. Mohla bys sedět na zadku, využít na každé rajče jeden sáček, nebo můžeš vzít svůj a dát si to do svého. Ne vše ovlivníme, taky bydlím ve městě, kde jednoduše není nic a dokonce ani poblíž není nic. Ale snažím se co to jde a to se počítá. :) Kdyby každý omezil opravdu to, co nutně nepotřebuje (například dávat pečivo do zbytečných pytlíků?) tak by se spotřeba snížila o polovinu a teda! To už má výsledky. Moc pěkný článek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, o Alpru to vím, chtěla jsem to jen jako příklad, co všichni znají:D Kupuju si hlavně sójová mléka z Dm. :)
      Přesně tak! Já jsem dneska byla u babičky a dohodly jsme se, že mi ušije domácí Frusacky, abych omezila pytlíky na minimum.
      Děkuju moc!

      Delete
  2. Taky se o to snažím, ale 100% taky rozhodně nejsem :)
    Sarushef blog

    ReplyDelete
  3. S tvým názorem totálně souhlasím. Nebýt otrok módních trendů, pouze si z nich vzít to nejlepší. Já jsem v tomhle asi větší prase, ale tvůj přístup je super a já ho "myšlenkově :D" podporuju:).

    Verča ze Ztracena v Praze

    ReplyDelete
  4. V posldných mesiacoch sa snažím o zdravšie stravovanie (dnes nie, dnes je chat day!), hoci len na plant-based stravu sa zatiaľ nechystám. Každopádne ak by sa niekedy pritrafil sugar free alebo aspoň low sugar recept alebo dva na bežné varenie, neurazila by som sa :D inak veľmi pekný článok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheat day je vždycky potřeba! Já osobně jedu spíše 80% zdravě, 20% nezdravě. :)
      Děkuju moc! :)

      Delete
  5. Když si koupíš klasický dortík v kavárně, na 99% bude z mléka či vajíček někde z velkochovů a tím té ekologii fakt nepřispěješ.

    ReplyDelete
  6. Moc krásný článek, já se nsažím jíst rostlinnou stravu, tedy vegan nějakou dobu a zatím mi to moc vyhovouje a chutná..
    www.blondeed.com

    ReplyDelete

Děkuji za každý komentář!