top seriály – část 2.

5.3.21

zdroj: vogue.co.uk

Jelikož stále trávíme většinu času doma, tak jsem se rozhodla, že je načase, abych se s vámi podělila o další várku mých oblíbených seriálů, kterými si můžete zpříjemnit dlouhé večery. Nebo nudnou on-line výuku? Některé z nich už možná pravděpodobně znáte, ale snažila jsem se seznam obohatit i o novinky z Netflixu, na kterých jsem ujížděla minulý měsíc. A kdyby vám to nestačilo, tak první článek s mými top 5 seriály najdete tu. Předem vás ale upozorním, že si nepotrpím na akčních a dobrodružných seriálech. Stejně tak tu nenajdete nic s krimi a fantasy tématikou, nebo nedej bože anime či horory. 

SKAM

Na Skam jsem narazila asi ve druháku na gymplu a od té doby je to jeden ze seriálů, které jsem viděla celé minimálně 4x a stále mi to není dost. Severský seriál pro náctileté, vypráví o osudech studentů střední školy Nissen v Oslu. Má 4 série, přičemž každá z nich je zaměřena na jednu z hlavních postav příběhu. Děj seriálu není jen o pubertálních výlevech party středoškoláků, ale řeší i důležitá témata dnešní doby, jako je hledání sebe sama, význam přátelství, síla popularity, uvědomění si vlastní sexuality, získávání reálného pohledu na svět, umění vážit si sebe sama, obětování se, uvědomění si vlastních chyb a snaze o jejich nápravu, solidaritě s nejbližšími, rodinných vztazích, psychických poruchách, znásilnění, vydírání, nepředpojatosti, toleranci k jiným pohledům, názorům a kulturám... Třešničkou na dortu je náhled do života v Norsku (ach jak já ten severský hygge styl zbožňuju!) a charismatická postava krásné blondýnky Noory Amalie Sætre, která dává celému seriálu neskutečný šmrnc a mně osobně po celou dobu příběhu promlouvá do života. 


zdroj: yle.fi

zdroj: Pinterest.com


Love & Anarchy 

Ještě chviličku zůstaňme u severských seriálů. Ráda bych vám představila tuhle šťavnatou novinku, kterou jsem nedávno objevila na Netflixu. Objev nese jméno Láska a anarchie a odehrává se pro změnu ve Švédsku – hygge zaručeno! Komediální a romantický seriál (v posledních dílech i rodinné drama) si vás dostane chytrými dialogy, vtipem a poutavým příběhem milostného románku mladšího ajťáka Maxe s jeho nadřízenou, vdanou konzultantkou Sofií, kteří spolu rozjedou flirtovací hru, která zpochybňuje a bourá společenské normy. Výzvy Sophie a Maxe, které si navzájem dávají, způsobují anarchii a vyjadřují lásku ke svobodě, k sobě samým a odvahu být jiný. Sophie tak pod nánosem komfortní přetvářky odhaluje svou pravou výstřední osobnost, která ovšem neladí se vztahem s jejím manželem. A holky, vyhlašuju challenge, kdo se nezamiluje do Maxe, vyhrává.


zdroj: Pinterest.com

                                                                                                                                                                                                           zdroj: Pinterest.com

Emily in Paris 

Je libo malá exkurze do Paříže? Marketingová manažerka Emily Cooper si v Chicagu sbalí svých pár švestek a odjíždí za prací svých snů do Evropy. Ve francouzštině si je schopná možná tak objednat croissant a vůbec netuší, jaká dřina ji čeká při snaze uspět na novém pracovišti a najít si nové přátele. Kromě rozchodu s přítelem, který nesouhlasí s jejím odjezdem, zažívá kulturní šok a trpí pohrdavé pohledy od kolegů z pracovního kolektivu, kde je značně neoblíbená kvůli svému americkému optimismu a lehkomyslností. Nic není tak růžové, jak se zprvu zdálo. V Paříži hlavní hrdinka pracuje pro prestižní marketingovou firmu Savoir, snaží se využít svůj americký pohled na marketing a starat se o účty klientů firmy na sociálních sítích. Krásná Emily, kterou možná znáte pod jménem Lily Collins, se během pracovního pobytu zamiluje do svého souseda Gabriela, který je shodou okolností zadaný. Ale s kým? Pusťte si tuhle desetidílnou sérii pětadvaceti minutových dílů, které se sice zarputile drží spousty stereotypů (ale pokud máte rádi croissanty, cappuccino, Paříž a hravé outfity, tak to pro vás bude pastva pro oči a skvělá oddechovka), a zjistěte to sami!


zdroj: fangirlish.com

zdroj: weheartit.com

The End of the F***ing World

Konec slaďáren, tohle je zase z trochu jiného soudku. Sama nevím, proč jsem si vybrala zrovna tenhle seriál, protože obecně na thrillery, krimi, drama a dobrodružné příběhy moc nejsem, ale tyto krátké epizody v sobě zkrátka mají něco, co mě neskutečně chytlo. Mimo jiné je to seriál britský, takže jsem konečně mohla vypnout titulky s překladem z norštiny a užívat si krásnou angličtinu. Teď už k ději. Sedmnáctiletý James o sobě má domněnku, že je psychopat, což potvrzuje i jeho záliba zabíjet zvířata, která se postupně rozvine v myšlenku, že by nemuselo být od věci zabít i člověka. Svou pozornost tak zaměří na rebelující spolužačku Alyssu, která v Jamesovi vidí jedinečnou příležitost, jak utéct od svých problémů někam daleko od domova. Alyssa tedy navrhne, aby společně utekli. James bez váhání souhlasí s vidinou toho, že bude mít možnost ji zabít. Vydají se na cestu po celé Anglii a po řadě peripetií se mezi nimi začne budovat vztah. Mimo tenhle prapodivný děj v seriálu najdete skvělý černý humor a chvilkami i romantické scény, proto si myslíš, že určitě stojí za to!


zdroj: digitalspy.com

zdroj: wattpad.com

Looking for Alaska

Dalším seriálem, který vám pomůže v cestě za lepší angličtinou, je bezesporu Hledání Aljašky. Pokud jste četli stejnojmenný román od Johna Greena, tak víte, že tato osmidílná série je o partě přátel na internátní škole. Hlavní postava, Miles Halter, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a "hledáním velkého možná", se snaží v životě najít hlubší význam. Hned po příjezdu na intr, který mi dnes připomíná spíše školu v přírodě, se seznamuje s komplikovanou, náladovou, někdy protivnou, a přesto neodolatelně vzrušující Aljaškou Young, která dává celému seriálu úplně jiný rozměr. Holky, pokud se vám líbí retro a hippies styl, tak tohle si užijete víc, než haul od Markéty Frank (nic proti Markétce, mám ji moc ráda!). Prostředí seriálu je správně nostalgické, a to i díky zasazení do předfacebookové doby roku 2005, se kterým ladí i skvělý soundtrack. Ač je první polovina seriálu celkem vtipná, v druhé polovině se příběh otočí a nabere nečekaných obrátek. Po shlédnutí všech dílů ve mně propuklo úplné prázdno a já chvíli jen seděla, koukala do zdi a přemýšlela o životě. Pokud jste ale četli cokoliv od Greena, tohle vás nejspíš nezaskočí.

If people were rain, I was drizzle and she was a hurricane.



zdroj: hulu.com

Jaké jsou vaše oblíbené seriály?
Znáte některý z výše uvedených?

30 comments

  1. Pěkné tipy. Žádný nepoznám, ale určitě bych si vybrala. Já teď raději trávím čas s knihou v ruce. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    ReplyDelete
  2. Viděla jsem poslední tři seriály a každý z nich mě zaujal jiným způsobem :) Shodné je to, že ani od jednoho seriálu jsem se nemohla odtrhnou :)

    Another Dominika

    ReplyDelete
  3. Hmm, seriály ze Skandinávie, to zní dobře.

    ReplyDelete
  4. Ahoj, ze tvých tipů jsem viděla jen Emily in Paris - to se mi líbilo, jako fajn oddechovka, a a The end of fucking world a to mi přišlo opravdu super. Atmosférou, sarkasmem i prostředím. Ale určitě to není seriál úplně pro každého. :D Díky za další tipy! :)

    ReplyDelete
  5. Emily in Paris jsme s přítelem zvládli za dva dny :D To nás bavilo, ačkoliv taková blbost :D The end of the fucking world jsme také viděli, a taky nás to bavilo!
    Zbylé jsem neviděla, poslední dobou moc na seriály nekoukám, a ani žádný severský jsem snad neviděla, což je děs, to určitě musím napravit!

    ReplyDelete
  6. Emily in Paris je úplne super, pozrela som si ho za deň 😍

    ReplyDelete
  7. O Emily jsem slyšela, ale nečetla :) Od Greena jsem četla vše, co je přeložené (angličtina není moje silná stránka...) a vůbec jsem nevěděla, že je i seriál! :) Na něj se budu muset kouknout ♥ A pak mě nejvíce zaujal Love And Anarchy :) My teď dokoukali Orange is the new black, za pár dní zkoukli Zaklínače a včera začali Umbrella Academi :)

    WantBeFitM

    ReplyDelete
  8. Na Emily se chystám už nějakou dobu. Každý má na to svůj názor, což je logické. Jedna kamrádka to zbožňuje, druhá, že je to nuda :D Ale určitě se do toho taky musím pustit. Super článek určitě bych je uvítala častěji :) ♥

    ReplyDelete
  9. Na Emily in Paris se chystám už asi tak miliardu let a pořád na ni nedošlo. Nicméně myslím si, že se do ní pustím brzy, protože potřebuju něco mile optimistického. Mně se v poslední době hodně líbil The Queens Gambit a Mrs America. A chystám se i na Money Heist, protože by měla vycházet poslední série a já ještě neviděla ani jednu z těch čtyř, co jsou zatím venku.

    ReplyDelete
  10. konečne by som si chcela nájsť čas a pozrieť si Emilly in Paris :) určite je to úplne seriál pre mňa. Len keby toho času bolo viacej :)

    ReplyDelete
  11. Na Emily in Paris se chystám už asi dva měsíce, ale teď během lockdownu je více času, takže k tomu konečně sednu! :D :)

    ReplyDelete
  12. Na seriál ze Skandinávie určitě mrknu, Emily mám rozkoukanou :D

    ReplyDelete
  13. Miluju Emily in Paris.. tak dlouho jsem tomu odolávala, až jsem se přemluvila a nakonec si to pustila.. ani se mi nechce říkat, že jsem to zkoukla na jeden zátah. :D A tak samo pár dní zpět seriál Ginny and Georgia. Taková oddechovka, která nakonec vlastně vůbec není oddechovka.. zasmála jsem se u toho a taky si pobrečela (ale já jsem dost cíťa, tak to ber s rezervou, mě rozbrečí snad všechno) :D
    Jinak můžu doporučit Zmizení v hotelu Cecil, pár dílů a je to super.. podle skutečné události. S přítelem nás to fakt bavilo a tak samo Night stalker. Vše jsme to hltali a viděli během asi tří dnů oba dokumentární seriály. Ani jeden nemá moc dílů, takže super. Nějak nás tyhle žánry teď chytly, takže se chystáme ještě na Rozparovače a tak :D
    Já jsem seriálový maniak, co viděl snad vše, takže tipů mám až až :D

    ReplyDelete
  14. Emily v Paříži jsme viděla a zbožňuji. Doufám, že bude nová série.
    Hledání Alijašky jsem četla i viděla.
    End of fucking world na to vidím plni videí na TT. Nějaká posedlost, ale asi se na to podívám.

    ReplyDelete
  15. End of the f***ing world je skvelé. Videli sme to s priateľom minimálne dvakrát. Ale veľmi ma zaujala SKAM o tom som čo to už počula ale nikdy ho nevidela a ešte Love and Anarchy. Ďakujem za krásne tipy.

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    ReplyDelete
  16. Zaujímavé tipy, ja som poznala len Emily. :) Ale po prehliadnutí trailerov už mám i ďalších obľúbencov, ktorých si rozhodne chcem pozrieť. :)

    ReplyDelete
  17. Emily je perfektní a nutně potřebuji další díly. Severské filmy mi nevadí, vyloženě je nevyhledávám, ale když na ně narazím, tak se většinou zakoukám a jsem spokojená :)

    Somethingbykate

    ReplyDelete
  18. SKAM jsem hodně dlouho vědomě ignorovala a pak jsem tomu propadla :D Emily mě neláká, jak je kolem toho tak velké haló. Díky za tip na seriál Love & Anarchy :)

    Gabux | Poslední článek

    ReplyDelete
  19. Seriály neznám, ale Emily na mě vyskakuje pořád, tak té dám asi jako oddechovce šanci :)

    ReplyDelete
  20. Děkuji za tipy, popravdě kromě Emily, kterou jsme zhltla během tří dnů, žádné další seriály, o kterých píšeš, neznám, ale opravdu vypadají lákavě. Takže možná, že se do některého brzy pustím :) Momentálně doma sledujeme The Crown, seriál o britské královně, což je taky fajn příležitost ke studiu angličtiny, tématicky je to seriál spíše politický a trošku vážnější, nic zábavného a odlehčeného, ale na druhou stranu, člověk zjistí, že vůbec nezná historii, a dozví se něco nového :)

    ReplyDelete
  21. Nepoznám z nich žiaden, každopádne ďakujem za tipy. Človek nikdy nevie, kedy sa zídu 🌸

    Blog de la Licorne *

    ReplyDelete
  22. O SKAM jsem slyšela ještě na střední a Emily mi pořád doporučuje přítelova mamka :D The End of the Fucking World jsem viděla, ale jen první sérii, nějak nemám chuť koukat dál :D

    ReplyDelete
  23. V poslední době na seriály moc nekoukám, u všeho usínám a tak volím spíše kratší filmy!

    ReplyDelete
  24. Noo znám skoro všechny, ale popravdě mě ze zmíněných chytila akorát Emily in Paris. SKAM ani The end of fucking world mě prostě vůbec nebavily už u druhého dílu jsem skončila.. :/

    ReplyDelete
  25. Ani jeden jsem teda neviděla :D Ale slyšela jsem o většině.
    Moje tipy: Ginny and Georgia, Bridgerton, Money Heist, Sex Education, Elite, Big little lies, Vis a vis

    ReplyDelete
  26. Já viděla Emily in Paris a na Hledání Aljašky se chystám. Četla jsem knížku, takže jsem na seriál opravdu zvědavá :-) Já teď hltám The Bold Type. A Riverdale a Legacias :-)

    ReplyDelete
  27. The End of the F***ing World jsem neviděla asi celé, ale znám to :)
    Hledání Aljašky jsem četla a zkoušela jsem ho najít na Netflixu, ale když to tak vidím, zadala jsem to špatně, ale třeba to tam není :)

    ReplyDelete
  28. Skam miluju!!!

    A jinak mě zaujala Láska a anarchie, na tu se podívám. :)

    Ela
    Me In Many Ways

    ReplyDelete
  29. Emily i Skam mám zkouknuté, na ostatní ráda kouknu, děkuju za tip

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Děkuji za každý komentář!