5 užitečných aplikací nejen pro vysokoškoláky

14.6.21


Letní semestr a zkouškové je úspěšně za námi a já si ještě nestihla ani uvědomit, že jsem na vejšce, kde mi z bakalářského studia zbývají už jen dva roky. Tak hrozně to letí. Prvák utekl jako voda a já jsem se v Praze ani neotočila. Naši krásnou školní budovu Hollaru si matně pamatuji ze dne otevřených dveří a spolužáky znám jen díky těm pár předmětům, kde byly povinné kamery. Kdy se svět vrátí do normálu?

První rok studia marketingové komunikace a public relations jsem strávila zavřená v pokojíčku za obrazovkou mého laptopu. On-line výuka nabízí nespočet benefitů, včetně možnosti trávit čas, kterého bylo najednou více než kdy dříve, zkrátka kdekoliv. To bych s dojížděním do Prahy jen těžko skloubila. I přes ty bojové podmínky si troufám říct, že jsem se přiučila spoustě novým dovednostem a získala jsem plno zkušeností, které se mi určitě budou hodit. Už jako zkušený vysokoškolák (haha) bych vám ráda představila 6 aplikací, stránek, oblíbenců z on-line světa a obecně tipů, které mi usnadnily studium.


CitacePRO

Začnu asi úplnou klasikou, kterou zná snad každý, kdo se už trápil s nějakou seminárkou. Z citací jsem měla zpočátku neskutečný respekt, a stále si nejsem úplně stopro jistá, jestli všechno cituji tak, jak bych správně měla. Stránka CitacePRO udělá všechnu práci za vás. Citace je možné průběžně ukládat do složek, vybrat si styl citování a závěrem i odkaz na zdroj zkontrolovat. Premium verzi poskytuje svým studentům snad většina vysokých škol skrz autorizační systém, ale když ne, jsem si jistá, že skvělou práci odvede i základní rozhraní téhle supr stránky. A jestli máte v citacích úplný guláš a nevíte si rady, přikládám odkaz na návody a rady přímo od FSV.

Grammarly

Vzpomínám si, jak jsem na Grammarly vídala různé reklamy a říkala si, jaký je to nesmysl. Není. Je to naprosto skvělá aplikace, která z vás udělá English mastera. Grammarly jsem se rozhodla dát šanci, když nám jeden z profesorů básnil o výhodách E-zdrojů a rezervačního systému Centrálního knihovního katalogu Univerzity Karlovy. Věděli jste, že licenci Grammarly Premium je pro studenty UK možné získat úplně free? Ne? Tak tady máte odkaz s návodem. Licence platí sice jen půl roku, ale snadno se dá obnovit a použít znovu. Je to stejné jako když si půjčíte knížku. Až na malý rozdíl. Licencí máme k dispozici okolo 800. Grammarly je super pomocník i v základní verzi. Tahle appka umí opravit spelling, spočítat slova, věty, navrhnout lepší slovosled, poskytnout synonyma snad ke každému slovu, které v textu máte, kontroluje plagiátorství a je schopna text stylizovat podle požadavků, které si zvolíte v přehledné tabulce. Grammarly funguje jako webová stránka, samostatná aplikace, ale i jako doplněk v Google Chrome či ve Wordu.


Canva

Canva byla mým favoritem už na gymplu, kde jsem ji používala především na tvorbu prezentací. Tenhle šikovný nástroj pro lehký grafický design a easy úpravu fotek za vás vytvoří grafický návrh na vše od instagramových stories, loga, pozvánky na narozeniny, návrhu životopisu, plakátu, přání, letáku až po menu. Canva je dostupná v počítači i na telefonu, takže se ke svým návrhům můžete vrátit kdykoli a kdekoli, a dokonce je s kýmkoliv sdílet.

LinkedIn

Teď tak trochu z jiného soudku. Na téhle sociální sítě se stále cítím jako Alenka v říši divů, ale už teď vám ji můžu doporučit a potvrdit, že se (minimálně studentům marketingu) opravdu vyplatí. LinkedIn je profesní "socka", na které máte jedinečnou možnost prezentovat své dovednosti a pracovní zkušenosti s cílem najít si zaměstnání. Hlavní význam spočívá ve vytváření kontaktů pro sdílení znalostí a pracovních úspěchů. Možná to zní trochu jako nuda, ale když si na LinkedIn zvyknete, zjistíte, že je to skvělý zdroj inspirace a síť plná možností a příležitostí najít dream job. Zároveň slouží jako základní představení, které svou podstatou nahradí klasický životopis. A bonus? Zdaleka to tam není tak toxické, jako například na TikToku.

Quizlet

Quizlet je moje srdcovka už nějaký ten pátek, ale letos jsem se poprvé setkala s tím, že by tuhle appku využívali i profesoři. Jde o interaktivní online vzdělávací platformu, která umožňuje studentům i učitelům vytvářet, ukládat, sdílet a studovat jakýkoliv obsah ve formě dvoustranných kartiček a automaticky generovaných her. Já si na Quizletu nejčastěji tvořila kartičky s česko-německými slovíčky, ale počet znaků na kartičkách není omezený, takže se to dá využít třeba na nějaký termín a jeho definici nebo na číslo maturitní otázky a záchytné body jejího obsahu. Mimo kartičky umí Quizlet i vytvořit jednoduchý seznam pro tisk, vytvoří vám studijní session i případný test. Čerpat se dá i z hotových sad, které už vytvořil někdo před vámi.


Používáte některé ze zmíněných aplikací? Které stránky usnadňují vysokoškolský život vám?

16 comments

  1. Takové tipy jsou k nezaplacení, spoustu z nich jsem ani neznala, ale určitě se budou hodit! :)

    ReplyDelete
  2. Na Canvu sa vieme k pro verzii dostať na rok zadarmo, písala som o tom nedávno na webe keď tak :) Ale skvelý článok, o Grammarly som nevedela, a ani som ho vlastne nikdy nepotrebovala využiť :D
    ⋒ Návrat ku kozmetike z lekárne - ⋒ Instagram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moc ti děkuji za pochvalu a za neskutečný life hack, který jsem hned využila! <3

      Delete
  3. Všechny tipy znám a jsou super, obzvláště Grammarly mi pomohlo za celou dobu mých studií v Anglii!:D

    ReplyDelete
  4. Díky za tipy! Quizlet jsem využila při učení na maturitu a ostatní mi určitě od září pomůžou na vysoké :))

    ReplyDelete
  5. Super tipy. :) A súhlasím, neskutočne to letí, mne už zostáva posledný rok na magisterskom! :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  6. Jak jsi na LinkedIn? Sbírám kontakty :D když tak mi hoď komentář na blog. Jestli chceš... Jinak tu první apku znám, používala jsem ji jako webovku na gymplu.

    Somethingbykate

    ReplyDelete
  7. Canvu naprosto miluju, ale objevila jsem jí teda až na vš :) Místo citacepro používám zotero, funguje to vlastně na stejném principu :) Kromě Quizlet jsem o všem slyšela, ale moc mě tyto kartičky zaujaly. Lepší, než si je vytvářet ručně :)

    WantBeFitM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jsem moc ráda, že je alespoň nějaký tip pro tebe novinkou. :)

      Delete
  8. Tyto aplikace mi pomáhají při studiu na vysoké škole, ale ani jedna mi nedokáže nahradit můj diář. Na každý rok si vyrábím vlastní diář z celé řady kreativních potřeb. Pokud bych ho neměla, tak zapomenu na všechno. Mohla bych si diář koupit, ale to by v něm chyběla energie, kterou do něj vložím při výrobě.

    ReplyDelete
  9. Asi nějak nemůžu souhlasit s tím LinkedIn. Já prostě tuhle sociální síť asi nechápu nebo není pro mě. Přijde mi to jako takové honění ega jeden druhému a říkání si, jak jsme vlastně v práci dobří. Ale to je můj problém. Jestli si přes ní dokážete sehnat zakázky, tak samozřejmě jedině dobře. Pro mě osobně jsou to pak ještě třeba aplikace eToro. Zajímám se o investování do zlata a tak se snažím vzdělávat se a hlídat si trh. :) A to neplatí jen o zlatu, ale o investování celkově.

    ReplyDelete

Děkuji za každý komentář!